Wat wil ik écht?
Wat wil ik écht?
Oftewel wat zijn jouw WAARDEN? Waarden zijn diepgewortelde principes die richting geven aan ons leven. Ze zijn de fundamentele overtuigingen die ons motiveren en ons gedrag sturen. In tegenstelling tot doelen, die we kunnen bereiken, zijn waarden geen eindpunt maar eerder een kompas dat ons helpt om keuzes te maken. Ze geven ons een gevoel van betekenis en vervulling, omdat ze beschrijven hoe we ons leven willen leiden, zowel in ons werk als in ons persoonlijke leven.
Bijvoorbeeld:
- Gezondheid: Je waardeert een gezonde levensstijl, zowel fysiek als mentaal, en maakt keuzes die je gezondheid bevorderen.
- Eerlijkheid: Je wilt authentiek en oprecht zijn, in je relaties met anderen maar ook in hoe je jezelf presenteert.
- Creativiteit: Je geniet van het proces van iets nieuws creëren en waardeert out-of-the-box denken.
- Familie: Je geeft prioriteit aan het ondersteunen en verzorgen van je familie, en brengt bewust tijd met hen door.
- Avontuur: Je wilt nieuwe ervaringen opdoen, risico’s nemen en je horizon verbreden.
Waarden helpen ons om richting te vinden in moeilijke situaties en maken ons bewust van wat belangrijk is in het leven, zowel bij dagelijkse keuzes als bij grotere levensbeslissingen.
Oefening: waardenkaart
Doel: Deze oefening helpt je om na te denken over wat echt belangrijk is in het leven door een “waardenkaart” te maken, waarin persoonlijke waarden worden geïdentificeerd en geordend.
Benodigdheden:
- Papier of een groot vel
- Pen of stiften
- Eventueel uitgeprinte waardenlijst (met verschillende woorden zoals eerlijkheid, avontuur, vriendschap, verantwoordelijkheid, enz.)
Stappen:
- Verzamelen van Waarden:
- Begin met een korte reflectie door te vragen: “Wat zijn dingen in je leven die je echt belangrijk vindt? Waar hecht je het meeste waarde aan?”
- Maak een lijst van kernwaarden (minimaal 5 tot 10) of gebruik een vooraf voorbereide lijst van waarden. Uiteraard kun je ook zelf waarden toevoegen als die nog niet op de lijst staan.
- Rangschikken:
- Orden de waarden op volgorde van belangrijkheid. Welke waarde staat het dichtst bij het hart? Welke zijn belangrijk, maar kunnen een lagere prioriteit krijgen? Dit helpt om prioriteiten helder te krijgen.
- Reflectie:
- Reflecteer op hoe deze waarden momenteel in je leven terugkomen. Voor elke waarde kun je vragen beantwoorden zoals: “Hoe laat ik deze waarde zien in mijn dagelijks leven?” en “Wat zou ik willen doen om deze waarde meer ruimte te geven?”
- Dit geeft inzicht in hoe sterk de waarden al aanwezig zijn en waar nog acties ondernomen kunnen worden dichter bij de kernwaarden te leven.
Waarde: | Belangrijk (1-10): | Reeds aanwezig (1-10) |
Oefening: Je 80e verjaardag
Doel: Deze oefening helpt de deelnemer reflecteren op hun diepere waarden door hen voor te stellen hoe ze herinnerd willen worden in de toekomst.
Benodigdheden:
- Pen en papier (voor notities)
Stappen:
- Visualisatie:
- Stel je voor dat je jouw 80e verjaardag viert. Je bevindt je op een feestje waar vrienden, familieleden en collega’s samenkomen om het leven te vieren. Stel je voor dat je luistert naar de toespraken van verschillende mensen.
- Stel vragen als: “Wat zou je willen dat mensen over je zeggen?” en “Hoe wil je dat mensen zich je herinneren als vriend, collega of familielid?”
- Schrijven:
- Laat de deelnemer een korte reflectie schrijven over de dingen die ze willen dat anderen over hen zeggen. Dit kan gebaseerd zijn op verschillende rollen: als professional, als vriend, als familielid.
- Waarden ontdekken:
- Bespreek vervolgens hun reflecties. Vraag hen: “Wat zijn de onderliggende waarden in deze verhalen?” en “Welke principes wil je dat de basis vormen van je leven?”
- Rank vervolgens in onderstaand schema hoe belangrijk de waarde is (10 = heel belangrijk, 1 = niet belangrijk) en hoeveel deze waarde aanwezig is in je leven (10 = aanwezig, 1 = afwezig
Waarde: | Belangrijk (1-10): | Reeds aanwezig (1-10) |
BELANGRIJK: HET IS JOUW LIJST. MAAK DEZE OEFENING OOK ECHT VOOR JEZELF. VAAK DÉNKEN WE DAT WE DINGEN BELANGRIJK VINDEN, MAAR IN WERKELIJKHEID VERWARREN WE DAT MET DATGENE DAT WE BELANGRIJK BEHOREN TE VINDEN. WAARDEN VOEL JE IN JE LIJF, DAN GEBEURD ER IETS MET JE. WAARDEN GEVEN INSPIRATIE EN ENERGIE. ZODRA JE DAT VOELT HEB JE EEN WAARDE TE PAKKEN.