+31 (0)6 167 728 36
Inloggen

Investeer in de mens, groei als professional

Ik ben zelf jarenlang als hulpverlener actief geweest binnen diverse takken van de sector zorg en welzijn. Gedurende die tijd zag ik helaas vele betrokken en bevlogen collega’s uitvallen of ziek worden als gevolg van chronische stress, overspannenheid of burn-out. Gaandeweg de jaren is de interesse in stress verdiept en is het enthousiasme over dit onderwerp steeds verder gegroeid.
Mijn enthousiasme over wat stress juist allemaal vóór ons doet en de kennis en vaardigheden om slimmer met stress om te gaan wil ik overbrengen op anderen.
Sophie is nog steeds actief in de sector als GZ-psycholoog. Ze is de stille kracht op de achtergrond. Ze heeft een adviserende rol en is met haar nimmer aflatende nieuwsgierigheid, kennis en kunde van grote waarde.

Om de wensen en behoeften van de doelgroep te onderzoeken spraken we met hulpverleners, zorgprofessionals, leidinggevenden, management en directie. We kwamen tot de conclusie dat er naast de vakinhoudelijke training ook meer aandacht moest komen voor mensgerichte training. De onderstaande factoren kwamen van diverse kanten naar voren als belangrijke punten om aandacht aan te besteden. 

 • Werk:
  Hoe zorgen we als professional niet alleen goed voor anderen maar juíst ook voor onszelf? in tijden grote werkdruk, regeldruk en emotionele belasting is dit een actueel en belangrijk vraagstuk om aandacht aan te besteden.
 • Persoon:
  Hulpverleners en zorgprofessionals idealisten. Dat neemt karaktereigenschappen als loyaal, betrokken, bevlogen, geen ‘nee’ zeggen en verantwoordelijk met zich mee. Dit maakt dat ze goed zijn in wat ze doen en anderen kunnen helpen waar nodig. echter gaat het helaas ook vaak ten koste van zichzelf.
 • Privé:
  Velen hebben een druk sociaal leven, runnen een druk huishouden/voeden kinderen op en willen daarnaast ook tijd vrijmaken voor sporten, mantelzorg, etc. Het gevoel vele ballen in de lucht te moeten houden en weinig tijd voor zichzelf te hebben zijn signalen die we regelmatig horen van cursisten.

 

Stressklachten ontstaan meestal door een combinatie van deze factoren. Wij geloven dat aandacht voor alle drie de factoren een bijdrage kan leveren aan de duurzame inzetbaarheid van hulpverleners en zorgprofessionals. Onze missie is dan ook om deze professionals hierbij te ondersteunen. Daarom ontwikkelden we e-learning ‘stress de baas’. De preventieve insteek en inzet op persoonlijke groei en ontwikkeling van hulpverleners en zorgprofessionals heeft erin geresulteerd dat inmiddels +100 deelnemers:

 • Meer tijd hebben voor zichzelf.
 • Een betere balans hebben tussen inspanning en herstel.
 • Het verschil weten tussen gezonde en ongezonde stress. Én dit (h)erkennen bij zichzelf.
 • Bewuster zijn geworden van hun eigen belemmerende patronen. Én welke invloed dit heeft op het ontstaan van stressklachten.
 • Kennis en kunde over omgaan met stress kunnen overdragen aan cliënten.
 • Bewuste keuzes maken in werk en privé.
 • Slimmer omgaan met stress.
 • Het belang van zelfzorg inzien en toepassen in hun leven.
 • Hun toekomst (zowel werk als privé) met energie, plezier en vertrouwen tegemoet zien.
 • Actief aan de slag zijn met gedragsverandering en een duurzame, gezonde leefstijl.
 • Na afloop van de e-learning hun eigen preventieplan hebben geschreven waarop ze altijd terug kunnen vallen.
 • Stress de baas zijn.

De e-learning wordt door cursisten beoordeeld met een 9.2 en is geaccrediteerd door diverse kwaliteitsregisters. Het SKJ, V&VN en Registerplein kenden 20 punten toe. KCKZ kende 10 punten toe.

 

Meer informatie over e-learning ‘stress de baas’

Neem vrijblijvend contact met me op

 

Hieronder kun je lezen waarom Toni deze e-learning ‘een cadeau aan zichzelf vindt’.

“Even tijd voor mezelf en tijd om na te denken over hoe ik in mijn werk sta. Wat kan anders zodat ik nog veel jaar met plezier mijn werk kan doen.
De theorie ondersteund met videoclips enz is een prettig manier. Elke module nodigt  je uit om verder te gaan; namelijk je blijft geprikkeld en gemotiveerd om verder te gaan. Uitleg is praktisch en gemakkelijk om te begrijpen. Reflectieopdrachten nodigen uit om te reflecteren, en tot meer eigen inzicht te komen en zelf plan van aanpak maken. Ik vond de aandacht voor zowel werkdruk als druk in persoonlijke sfeer zeer prettig.
Ik denk dat men stil moet staan bij de manier hoe wij ons werkopdracht/en uitvoer. Dat er meer aandacht nodig is voor preventieve aanpak op de werkvloer voor medewerkers.  Hoe om te gaan met (werk)stress? Hoe dat wij beter voor onszelf moeten zorgen?

Ik voelde op afstand de steun en ruimte van Koert om mijn eigen tempo te volgen. Hij straalde ook vertrouwen in mij uit dat ik het zou halen. Dat hielp mij om mijn doel te bereiken.”

Toni Smeulders is medewerker jeugd en gezin bij Lumens

Niels noemt e-learning stress de baas ‘een must voor élke hulpverlener’.

“De e-learning stress de baas is een must voor élke hulpverlener. Juist in deze turbulente tijd waarbij stress het grote gevaar lijkt wat vele slachtoffers maakt. Het heeft mij geleerd wat stress precies inhoudt en dat we niet zonder kunnen en het niet kunnen ontkennen. Maar de e-learning heeft mij nog veel meer geleerd wat jezelf kan doen om voor jezelf op een goede manier om te gaan met stress. Soms confronterend om te ontdekken hoe bepaalde patronen mij jezelf werken en hoe lastig met stress omgaan kan zijn en wat de gevolgen kunnen zijn. De e-coaching van Koert helpt om extra inzicht te krijgen of soms qua analyse net nog een laagje verder te gaan. Dit heeft mij geholpen Om mijn doelen nog wat duidelijker en scherper te formuleren en te behalen. Kortom een mooi instrument wat ik zowel organisaties als hulpverleners aanraad.”

Niels van Lith is pedagogisch medewerker bij Stichting Oosterpoort en OR-lid

Wat andere cursisten zeggen