Overtuigingen
Overtuigingen over jezelf kunnen diepgeworteld zijn en een grote invloed hebben op hoe je jezelf ziet en de wereld om je heen benadert. Deze overtuigingen, vaak gevormd door ervaringen en sociale invloeden, kunnen beperkend werken en je ervan weerhouden om te leven naar je waarden en behoeften.
- Beperkende overtuigingen zoals “Ik ben niet goed genoeg”, “Ik ben zwak”, of “Ik verdien geen liefde” kunnen je ervan weerhouden om acties te ondernemen die in lijn liggen met je waarden. Ze kunnen ervoor zorgen dat je bepaalde situaties of mensen vermijdt, je jezelf saboteert, of juist overcompenseert om te bewijzen dat de overtuiging niet waar is.
- Overdreven positieve overtuigingen zoals “Ik moet altijd sterk zijn” of “Ik moet altijd presteren” kunnen je er ook van weerhouden om naar je behoeften te luisteren, zoals rust, verbinding, of hulp vragen. Hierdoor blijf je vastzitten in gedrag dat op de lange termijn schadelijk kan zijn.
– BELANGRIJK –
SCHRIJF ZOVEEL MOGELIJK OVERTUIGINGEN OP, ZOWEL POSITIEF ALS NEGATIEF, DIE JE ER (POTENTIEEL) VAN KUNNEN WEERHOUDEN OM TE LEVEN NAAR WAARDEN EN BEHOEFTEN. SCHRIJF VOOR ELKE OVERTUIGING OP WELKE REGELTJES ERBIJ HOREN, WELKE GEDACHTEN, ETC. HOE CONCRETER, HOE BETER! |
De onderstaande oefening kan je hierbij helpen:
Oefening: "De overtuigingen-observer"
Doel: Je overtuigingen identificeren en leren er op afstand naar te kijken, zodat ze je keuzes minder beïnvloeden en je vrijer kunt handelen naar je waarden.
Stap 1: Overtuigingen in kaart brengen
Schrijf een overtuiging op die vaak in je gedachten opkomt, vooral op momenten dat je stress ervaart of een uitdaging aangaat. Dit kan een overtuiging zijn die je tegenhoudt om in actie te komen.
- Voorbeeld: “Ik ben niet goed genoeg om promotie te maken.”
Stap 2: Personifieer de overtuiging
Om afstand te nemen van de overtuiging, geef je deze overtuiging een personificatie. Stel je voor dat deze overtuiging een persoon is met een eigen stem en houding. Hoe ziet deze persoon eruit? Hoe spreekt hij/zij tegen jou?
- Voorbeeld: Misschien stel je je de overtuiging voor als een kritische leraar die altijd je fouten benadrukt en je klein houdt.
Stap 3: Observeren, niet fuseren
De volgende keer dat je deze overtuiging opmerkt, neem een stapje terug en observeer de ‘persoon’ van de overtuiging alsof je van een afstand toekijkt. In plaats van direct te geloven wat deze overtuiging zegt, stel jezelf de vraag: “Wat probeert deze persoon mij te vertellen, en hoe reageer ik normaal gesproken?” Dit helpt je om te zien dat de overtuiging slechts een gedachte is en niet de waarheid.
- Voorbeeld: De ‘kritische leraar’ vertelt je dat je niet goed genoeg bent. Normaal gesproken zou je misschien terugdeinzen en minder initiatief tonen, maar nu zie je dat het slechts een stem is, niet de realiteit.
Stap 4: Waarden en behoeften als kompas gebruiken
Bedenk vervolgens wat je zou doen als deze overtuiging er niet was. Wat zou je doen als je volledig kon handelen naar je waarden en behoeften? Schrijf dit op en bedenk een kleine actie die je kunt ondernemen.
- Voorbeeld: Je waarde is persoonlijke groei en ambitie. Zonder de overtuiging zou je actie ondernemen om promotie te maken, omdat je die uitdaging zoekt.
Reflectie:
Door je overtuiging te personifiëren, creëer je afstand tussen jezelf en de gedachte. Dit helpt je om te beseffen dat de overtuiging niet altijd de realiteit weerspiegelt en dat je er niet automatisch naar hoeft te handelen. Vanuit deze afstand kun je bewustere keuzes maken die aansluiten bij je waarden en behoeften.