+31 (0)6 167 728 36
Inloggen
11 jul 2018

Wat is stress nou eigenlijk?

Stress heeft vaak een negatieve lading terwijl het juist iets is wat je ook nodig hebt om te presteren. Sterker nog, zonder stress zouden we in de ochtend niet eens in staat zijn op te staan.  Je hebt een juiste mate van stress nodig om goed te handelen en reageren tijdens al je dagelijkse bezigheden. Bijvoorbeeld om je te blijven concentreren tijdens je werk of om te sporten. Wanneer je stress ervaart betekent dit eigenlijk dat er in je lichaam van alles wordt geactiveerd (bijv. je hartslag gaat omhoog, je spieren spannen, je lever geeft suiker af).

Het stress systeem is zo ontworpen dat je in staat bent deze prestaties te leveren door een tijdelijke activatie, de zogenaamde “aan”- stand. Na deze activatie zal je systeem weer in de “uit-“stand terecht komen. Voldoende rust ie hierbij essentieel. Zorg je niet voor voldoende rust of blijf je teveel inspannen loop je het risico dat het stress systeem ontregelt en zal de rust minder effect hebben op je lichamelijke herstel.
Ter illustratie zou je kunnen zeggen dat het dan is alsof je in een auto rijdt met de handrem erop. Om hetzelfde resultaat te behalen moet je meer energie verbruiken.
Je bent dan als het ware roofbouw aan het plegen op je stress systeem en het is voor iedereen verschillend hoe lang dit goed kan gaan of hoe je hiermee omgaat.

Voor professionals in de sector zorg en welzijn zullen (een combinatie van) o.a. de volgende stressfactoren herkenbaar zijn:

– Veel administratie en registratie

– Verplichtingen van zorgverzekeraars/gemeentes

– Zwaarder wordende doelgroepen

– Moeilijk los kunnen laten

– Te weinig personeel (verpleging/kraamzorg) waardoor er te weinig tijd is voor echt contact

– De druk van wachtlijsten

– Moeilijk los kunnen laten en groot verantwoordelijkheidsgevoel

Een ontregeling van je stress systeem kan iedereen overkomen en gaat vaak heel geleidelijk. Je zou kunnen zeggen dat je eerst een periode van vermoeidheid voelt en vervolgens kan merken dat je steeds meer moeite hebt met ontspannen (en ook niet herstelt van een middagje of weekendje nietsdoen of van een keer extra vroeg naar bed). Blijf je toch doorgaan en negeer je deze signalen dan zul je merken dat het je gaat beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verminderde concentratie, sneller chagrijnig, verminderd plezier en je geheugen kan je in de steek laten.
Zodra je dus merkt dat je meer vermoeid bent dan anders, maar weinig anders doet dan normaal, is het noodzakelijk dat je tijdig aan de bel trekt. Belangrijk is dan om te kijken naar je belasting en herstel.

Mijn advies, trek tijdig aan de bel want voorkomen is beter dan genezen!

< Terug naar overzicht