+31 (0)6 167 728 36
Inloggen
19 jun 2023

Waarom duurt burn-out zo lang?

Hierbij deel ik heel graag de link naar hét artikel dat ik iedereen die met burn-out te maken heeft zou aanraden. Sonja van Zweden legt op gefundeerde wijze uit waarom herstel van burn-out zo lang duurt en waarom de huidige aanpak van burn-out tekortschiet.

In dit artikel wordt een biopsychologische theorie van burnout gepresenteerd en kritisch vergeleken met de op dit moment dominante, niet door evidentie onderbouwde, psychologische visie. Enkele relevante ontwikkelingen in wet-en regelgeving worden besproken en de wetenschappelijke onderbouwing van de biopsychologische theorie wordt samengevat. Tot slot worden acht potentiële mechanismen toegelicht die zouden kunnen verklaren waarom burnout zo lang duurt.

Inleiding,
De vraag waarom herstel van burnout soms een jaar of langer duurt, is begrijpelijk. Patiënten ogen niet ziek, maar kunnen toch maanden niet werken. De (werk)omgeving snapt dat niet en de patiënt zelf vaak ook niet. Het enige wat je als patiënt zeker weet, is dat je niets meer (aan)kan en nergens meer tegen kunt. Inzicht in het waardoor van die lange duur is belangrijk voor alle betrokkenen; voor patiënten en hun naasten, die nu niet weten waar ze aan toe zijn, en voor behandelaars, die hun beleid kunnen aanpassen als ze weten waar de schoen wringt. Hetzelfde geldt voor huisartsen, bedrijfsartsen en verzekeringsartsen, die nu vaak met lege handen staan, door-dat de richtlijnen geen inzichten en toegespitste remedies bevatten voor stagnerende voortgang of terugval na mislukte re-integratie (Gezamenlijke Richtlijnen, 2011). S. VAN ZWEDEN is vrijgevestigd psychotherapeut, gespecialiseerd in burnout , te Amsterdam.

De link naar het volledige artikel: https://www.researchgate.net/publication/273298441_Waarom_duurt_burn-out_zo_lang

Meer weten over ons?

< Terug naar overzicht