+31 (0)6 167 728 36
Inloggen
05 jun 2023

Stressgerelateerd verzuim voorkomen en terugdringen … what to do?

In Nederland worden er geen officiële cijfers gepubliceerd over het specifieke percentage stressgerelateerd verzuim. Verschillende onderzoeken en schattingen suggereren echter dat stress en werkgerelateerde psychische klachten een belangrijke oorzaak zijn van verzuim en arbeidsongeschiktheid.

Wat betreft het grootste vraagstuk voor werkgevers op het gebied van stressgerelateerd verzuim, kan het volgende worden gezegd:

 1. Herkenning en bewustwording.
  Een van de belangrijkste uitdagingen voor werkgevers is het herkennen en bewust worden van stressgerelateerd verzuim. Het kan soms moeilijk zijn om de tekenen en symptomen van werkgerelateerde stress vroegtijdig te identificeren. Werkgevers moeten zich bewust zijn van de impact van stress op de gezondheid en prestaties van werknemers.
 2. Preventie en interventie.
  Werkgevers moeten investeren in preventieve maatregelen en interventies om stress op de werkplek te voorkomen en te verminderen. Het creëren van een gezonde werkomgeving, het bevorderen van werk-privébalans, het aanbieden van stressmanagementprogramma’s en het stimuleren van open communicatie zijn enkele van de maatregelen die werkgevers kunnen nemen om stressgerelateerd verzuim te verminderen.
 3. Cultuur en leiderschap.
  Een positieve werkcultuur en effectief leiderschap spelen een cruciale rol bij het verminderen van stress op de werkplek. Werkgevers moeten een omgeving creëren waarin werknemers zich ondersteund voelen, waar er ruimte is voor feedback en waar werkdruk en overbelasting worden aangepakt. Leiders kunnen een belangrijke rol spelen in het bevorderen van een gezonde werkcultuur en het tonen van betrokkenheid bij het welzijn van werknemers.
 4. Bevordering van veerkracht.
  Het bevorderen van veerkracht bij werknemers is een belangrijk vraagstuk. Werkgevers kunnen investeren in programma’s en trainingen die werknemers helpen om veerkracht op te bouwen en beter om te gaan met stressvolle situaties. Het vergroten van de veerkracht kan werknemers helpen om stress te weerstaan, hun welzijn te bevorderen en de kans op stressgerelateerd verzuim te verminderen.

 

Onze oplossingen?

< Terug naar overzicht