+31 (0)6 167 728 36
Inloggen
10 aug 2018

Perfectionisme en stress

Perfectionisme en stress.

Als je het mij vraagt is er absoluut een verband tussen perfectionisme en stress en laat uit recent onderzoek nou net blijken dat we tegenwoordig veel perfectionistischer zijn dan eerdere generaties. We stellen hoge eisen aan onszelf en vergelijken ons met de rest van de wereld. Sociale media speelt hierbij een belangrijke, soms negatieve, rol. Via deze kanalen kunnen we namelijk zien wat de zongenaamde standaard van de rest van wereld is. En wanneer we hier niet aan kunnen voldoen kan het gevoel van falen optreden, waardoor de lat voor onszelf nog hoger gelegd wordt.

Perfectionisme in sector zorg en welzijn
Perfectionisme is zeker ook terug te vinden in de sector zorg en welzijn en eist ook daar zijn “slachtoffers”. Professionals hebben het idee dezelfde kwaliteit van zorg te moeten leveren in combinatie met steeds hoger wordende druk van wachtlijsten, personeelstekorten, administratie en registratie. Zo geven onder andere behandelaren en medisch specialisten aan dat er structureel een negatieve discrepantie bestaat tussen declarabiliteit en administratie, regiestratie en verantwoording. Zo blijf je dus altijd achter de feiten aanlopen. Een perfectionist zal mogelijk toch proberen alles af te krijgen en werkt daardoor bijvoorbeeld structureel over, offert zijn pauzes op en herstelt dus niet voldoende. Hierdoor kan uitval optreden en  kunnen fouten ontstaan die weer gevolgen kunnen hebben voor cliënt en/of professional.

Mijn advies, Wees wat coulanter voor jezelf, probeer los te laten en houd in je achterhoofd dat je goed voor jezelf moet zorgen om goed voor iemand anders te kunnen zorgen.
Perfectie is utopisch, bestaat niet!

< Terug naar overzicht