+31 (0)6 167 728 36
Inloggen
31 aug 2020

Hoe ons verlangen naar rust en zekerheid juist zorgt voor stress.

Massaal proberen we, bewust en/of onbewust, zoveel mogelijk rust en zekerheid voor onszelf te bewerkstelligen. Dit doen we onder andere door in het heden zoveel mogelijk te anticiperen op gebeurtenissen die mogelijk, misschien, eventueel in de toekomst op ons pad komen.In de praktijk blijkt echter dat maar zelden uitkomt wat wij bedenken. Oftewel, we zien vaak veel beren op de weg die er uiteindelijk helemaal niet zijn.

Ongemerkt zorgt deze strategie voor extra stress. Ons brein maakt namelijk niet goed onderscheid  tussen iets wat ├ęcht is of levendig ingebeeld. Daarnaast zijn we ook snel geneigd zijn om ingebeelde zaken veel groter en problematischer te maken. Hierdoor gaan we piekeren terwijl uiteindelijk blijkt dat de vooraf bedachte problemen en tegenslagen vaak helemaal niet uitkomen of plaatsvinden.

Onder de streep komen we hierdoor dus tekort op herstel en draaien we overuren op stress. Om teveel stress te voorkomen is het belangrijk te vertrouwen op je jezelf, je kennis en je kunde om problemen en tegenslagen op te lossen. Voorbereiden en een weloverwogen keuze maken is uiteraard goed, doemdenken over alles wat mis kan gaan zorgt voor stress.

BALANCE = KEY

Herkenbaar en meer hierover weten en leren? Voorkomen dat stress bij jou een probleem wordt?

e-learning stress de baas

< Terug naar overzicht