+31 (0)6 167 728 36
Inloggen
25 nov 2020

Hoe je onbewust gezonde keuzes leert maken

Zeer interessante en inspirerende TedX-talk van David van Bodegom. Hij heeft onderzoek gedaan naar de invloed van leefstijl op ons leven. Hij stelt dat we ons niet alleen moeten focussen op leefstijl maar juist ook het grote geheel moeten bekijken. Hoe kunnen we als gezin, organisatie en overheid ons leven zo inrichten dat het maken van gezonde keuzes onbewust gebeurd in plaats van bewust. Hij is ervan overtuigd dat dit de sleutel is tot een gezondere leefstijl.

Als voorbeeld geeft hij de stad Kopenhagen. Daar wilden ze dat men meer ging fietsen. Simpelweg omdat het gezonder is en beter voor het milieu. Naast het aansporen van mensen om te gaan fietsen zorgende ze er ook voor dat de omgeving het onbewust aantrekkelijker maakte om de fiets te pakken. Zo introduceerden ze in de stad een groene golf voor fietsers. Ze zorgden ervoor dat je als fietser 6 kilometer aan één stuk door de stad kon fietsen zonder te stoppen. Daarnaast werkten ze met fietsbutlers. Deze mensen stallen onjuist geparkeerde fietsen op de juiste manier in de stalling. Daar bovenop checken ze de bandenspanning, oliën de ketting en controleren (en repareren) de verlichting. Tot slot plakken ze een briefje op de fiets met de boodschap: “Bedankt dat jij de fiets pakt in plaats van de auto. Jij draagt eraan bij dat Kopenhagen dé fietsstad van Europa wordt. Bedankt hiervoor”. Ze sluiten af met een vriendelijk verzoek om jouw fiets de volgende keer correct te stallen.

In Amsterdam worden verkeerd gestalde fietsen meegenomen en kun je ze tegen betaling van een boete terug krijgen. Daarnaast kennen we in Nederland ook een groene golf. Alleen geldt die hier voor auto’s in plaats van fietsers. Dus het wordt onbewust veel aantrekkelijker gemaakt om de auto te pakken omdat dit voordelen heeft ten opzichte van de fiets.

Er zijn dus ontelbaar veel manieren om onbewust gezondere keuzes maken in de hand te werken. Wil je dat je kind fruit eet? Zorg dat er een schaal met fruit in het zicht ligt. Wil je dat werknemers minder zitten? Zorg voor standing-up desks.

Bekijk hier de complete TedX-talk en laat je inspireren:

 

< Terug naar overzicht