+31 (0)6 167 728 36
Inloggen
27 jul 2018

Het belang van micropauzes

Het belang van micropauzes.

In het vorige artikel https://www.koerthendriks.nl/nieuws/wat-is-stress-nou-eigenlijk/ schreef ik over het belang van voldoende rust om weer in de “uit”-stand te komen. In dit artikel wil ik daar wat dieper op ingaan. Ik ga het hebben over het belang van micropauzes.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat micropauzes een positieve werking hebben op je productiviteit en je focus. Je hersenen zijn erop ingesteld om na ongeveer 40 minuten een stapje terug te doen waardoor je minder gefocust bent. Het nemen van een micropauze reset als het ware je hersenen waardoor je weer opgeladen bent, minder fouten maakt en beter werk kunt leveren.

Als stelregel kun je aanhouden om elk uur 5 minuten pauze te nemen. Hoe deze 5 minuten het beste te besteden zijn is per persoon en beroepsgroep verschillend. Het gaat erom dat je uitzoekt hoe jouw brein even een pauze krijgt. Algemeen is wel te stellen dat het verstandig is om niet achter een computer gaan zitten of facebook/instagram door te spitten op je mobiel.

Merk je bij jezelf dat je steeds wel het voornemen hebt om pauzes of micropauzes in te lassen maar blijkt daar aan het einde van de dag niets van terecht te komen, dan helpt het wellicht om dit in te plannen, je wekker te zetten of zelfs om pauzesoftware te installeren indien je veel achter je computer zit. Daarnaast kan het helpen om een collega hierbij te betrekken zodat je elkaar scherp kunt houden.

Tot slot zie ik veel mensen die tijdens pauzes doorwerken of hun ‘pauze’ achter de computer doorbrengen omdat ze zo druk zijn. Herken je dit?

Mijn advies, neem elk uur die 5 minuten pauze waardoor je productiever en meer gefocust bent, en dus beter werk levert.

Meer informatie over e-learning ‘stress de baas’

 

GRATIS DOWNLOADS

< Terug naar overzicht