+31 (0)6 167 728 36
Inloggen
26 jun 2024

Help, ik heb stress

Ik heb stress!

Vaak gebruiken we het woord stress in negatief zinsverband. Maar is dat wel terecht? Is het niet tijd voor een andere kijk op stress?
Want weet je bijvoorbeeld dat het stresssysteem een hele belangrijke taak heeft om ons dagelijks te laten functioneren? Namelijk het vrijmaken en activeren van energie.
Dit stresssysteem zorgt er namelijk voor dat we elke dag opstaan, aan het werk/de studie kunnen, presteren in de sportschool of dat ingewikkelde probleem kunnen oplossen.

We komen echter in de problemen als we dit stresssysteem teveel belasten. Als we dus teveel ‘aan’ staan en te weinig ‘uit’.

Het belang van de ‘uit’-stand

In onze hectische wereld, waar technologie en constant beschikbare informatie constant om onze aandacht vragen, vergeten we vaak de kracht en het belang van de ‘uit’-stand. Uit onderzoek blijkt dat het nemen van pauzes cruciaal is voor onze balans en algehele gezondheid.

Waarom de ‘uit’-stand?
– Recharge: net zoals een telefoon of batterij opgeladen moet worden, heeft ons lichaam ook tijd nodig om te herstellen. Door regelmatig te pauzeren, te rusten of gewoon even te lummelen, kunnen we onze energievoorraad aanvullen.

– Ontlading: voortdurende blootstelling aan informatie en prikkels kan leiden tot chronische stress. Het is essentieel om momenten van rust in te bouwen om stressniveaus te verlagen en veerkracht op te bouwen.

– Productiviteit: een verkeerde opvatting dat hoe meer uren we werken, hoe productiever we zijn. Het tegendeel is waar. Meer uren werken is niet lineair verbonden met meer productie. Pauzes inlassen en tijd offline doorbrengen kan productiviteit te verhogen. In die pauze vinden herstelwerkzaamheden plaats. Hierdoor ben je weer fris, waardoor je beter kunt concentreren bijvoorbeeld.

Dussss…zorg voor vaste momenten in je dag waarop je even helemaal in de ‘uit’-stand gaat. Dit kan een korte wandeling zijn, meditatie, of gewoon even rustig zitten zonder afleidingen. (dus ook niet in het zonnetje op je telefoon scrollen of over werk praten tijdens ene wandeling).
Vaardigheden die je kunnen helpen zijn ademhalingsoefeningen, mindfulness of yoga.

Herstellen is geen luxe maar een noodzaak!

Wil je (preventief) aan de slag met stressklachten en burn-out voorkomen? Dan is deze training een goede start.

stressdebaas voorkomenisbeterdangenezen stress burnout preventie

< Terug naar overzicht