+31 (0)6 167 728 36
Inloggen
15 dec 2023

7 stappen naar een betere balans, meer energie en betere zelfzorg voor zorgprofessionals

  1. Bewustwording: Start met het identificeren van energiebronnen en -lekken in zowel professionele als persoonlijke context. De CSR-methode kan hierbij helpen door te focussen op de bronnen van stress en het versterken van veerkracht.
  2. Prioriteiten: Gebruik ACT (Acceptance & Commitment Therapy) om persoonlijke waarden te identificeren en deze te integreren in professionele doelen. Zorgprofessionals kunnen dan prioriteiten stellen op basis van wat echt belangrijk is voor hen én wat de behoeften zijn.
  3. Grenzen: Leer het belang van grenzen stellen. Dit betekent niet dat iemand overal ‘NEE’ op gaat zeggen. Het betekent wel dat iemand leert om bewuster ‘JA’ te zeggen om overbelasting te voorkomen.
  4. Herstel: Moedig het nemen van regelmatige pauzes aan en leer zorgprofessionals om te begrijpen hoe herstel de algehele energie en prestaties kan verbeteren. Deze stappen bevorderen duurzame inzetbaarheid.
  5. Mindfulness: Implementeer mindfulness, zoals voorgesteld door ACT, in dagelijkse routines. Dit bevordert het bewustzijn en helpt bij het verminderen van stress door aandacht te schenken aan het huidige moment.
  6. Flexibiliteit: Gebruik ACT om flexibiliteit in het omgaan met gedachten en emoties te ontwikkelen. Zorgprofessionals leren accepteren wat buiten hun controle ligt en zich richten op wat wel beheersbaar is.
  7. Zelfreflectie: Moedig regelmatige zelfreflectie aan. Zorgprofessionals kunnen hun zelfzorgpraktijken evalueren, aanpassen en blijven ontwikkelen naarmate hun behoeften veranderen.

Door deze stappen te volgen, kunnen zorgprofessionals hun balans herstellen, energie behouden en een duurzaam zelfzorgsysteem ontwikkelen dat hen in staat stelt optimaal te functioneren en de best mogelijke zorg te bieden.

MEER WETEN?

DIRECT ZELF AAN DE SLAG?

< Terug naar overzicht