+31 (0)6 167 728 36
Inloggen
07 dec 2020

5 tips om van goede voornemens een duurzame gedragsverandering te maken

De tijd van goede voornemens is weer aangebroken. Maar hoe zorg je nou dat vage voornemens daadwerkelijke veranderingen worden? Veelal komen we niet verder dan “ik ga stoppen met roken” of “Ik ga meer hardlopen en minder eten”.
Vaak ontbreekt het aan een écht plan van aanpak en blijven voornemens helaas in veel gevallen slechts wensen. Terugkerende valkuilen zijn:

  • te veel tegelijk willen
  • zelfoverschatting
  • te grote stappen willen nemen
  • onrealistische doelen stellen
  • focussen op een prestatie in plaats van ontwikkeling

Wil je écht veranderen dan zul je met een gedegen plan moeten komen. Daarnaast moet je het écht willen en bereid zijn de tijd en energie erin te steken.

5 tips om van vage voornemens een daadwerkelijke verandering te maken.

  • Kiest 1 doel waarmee je aan de slag wilt. Nieuw gedrag aanleren kost tijd en energie. Wil je de kans op slagen verhogen dan doel je er goed aan om 1 doel per keer aan te pakken.
  • Formuleer je doel gericht op ontwikkeling. Door een ontwikkeldoel te formuleren geef je jezelf ook ruimte om fouten te mogen maken en hiervan te leren.
  • Bepaal welk gedrag hoort bij het doel. Formuleer dit concreet en duidelijk. Begin met gedrag waarvan je weet dat je het kunt uitvoeren. Wil je eerder stoppen met werken omdat je elke dag overwerkt? Stop dan niet meteen een uur eerder maar kijk eens of het lukt om 5 of 10 minuten eerder te stoppen.
  • Verander je omgeving: Als iets moeilijk is om te veranderen is het gedrag. Daarom moet je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken. Dit kan door jouw fysieke en sociale omgeving aan te veranderen. Wil je minder snoepen, haal het niet in huis of leg het op een plek waar het lastiger bereikbaar is. Wil je meer sporten? Ga bij een sportvereniging. Door je directe omgeving te veranderen zul je sneller geneigd zijn om (onbewust) de juiste keuzes te maken.
  • Evalueer de voortgang. Ben je aan de slag gegaan met het zetten van stappen naar nieuw gedrag, evalueer dan de voortgang. Leg hierbij niet de focus op het doel, maar op het voorgenomen gedrag. M.a.w kijk dus niet of je al gestopt bent met roken maar of het gelukt is om jouw eerste ochtendsigaret achterwege te laten.

Wil je ondersteuning bij het opstellen of bereiken van je doelen?

Klik op onderstaande button voor een gratis adviesgesprek

GRATIS ADVIESGESPREK

Zoek je een training die jou kan ondersteunen bij duurzame gedragsverandering op het gebied van stress, voeding, ademhaling, slaap of afleiding? Een training waarbij je écht aan de slag gaat met jezelf en waarmee een duurzame, gezond leefstijl binnen haalbaar is? Klik dan op onderstaande button om in de online academy te bekijken welke training(en) bij jou passen.

NAAR DE ONLINE ACADEMY

< Terug naar overzicht